Train de trainer – SaKS

Ik ben gestart met de cursus 'train de trainer', een nieuw traject waarbij ik eerst zelf opgeleid word om Kapablo af te nemen, om daarna mijn kennis en vaardigheden te gebruiken om bij andere collega's binnen onze stichting op te leiden als auditor. Buiten dat er bij mij ooit een Kapablo is afgenomen, had ik geen enkele voorkennis van het instrument.

doel van Kapablo

De train de trainer cursus werd verzorgd door Fred Kramer van Triqs Educatief, dat is de aanbieder/eigenaar van Kapablo. We zijn de eerste dag gestart met het doel van Kapablo zelf en waar we op letten. Je bent er voor de leraar en de leerlingen, dat moet je altijd in je achterhoofd houden. De focus ligt eerst bij het pedagogisch klimaat en het klassenmanagement, want dat is de basis voor een goede leraar. Van hieruit kijk je verder naar de didactische domeinen van de Kapablo-observatie. Deze houding, waarin ik vooral respect voor de leraar en zijn beroep voel, was een grote motivator voor de rest van de dag. De presentatie en toelichting geeft een goed beeld van wat een Kapablo-observatie inhoudt en waar we het voor doen. Het daarna oefenen door filmpjes van een observatie te bekijken en deze te beoordelen geeft een duidelijk eerste beeld van hoe het straks in een klas gaat voelen.

trainingsacteur

In de middag heb ik 2 gesprekken gevoerd met een trainingsacteur naar aanleiding van een filmpje. Ik had van te voren niet kunnen bedenken/verwachten dat ik mij zo in de situatie gezogen zou voelen. Maar ik zat daar niet met een acteur, ik zat met een collega en ik kon mij volledig verplaatsen in mijn toekomstige rol.

doelbewust en vol vertrouwen

De tweede dag hebben we samen het instrument en alle knoppen bekeken, de map doorgenomen en de lijnen uitgezet. Na deze dagen had ik een duidelijk beeld van wat er van mij wordt verwacht en hoe ik hier naartoe ga werken. Ik voel mij nu zeker en doelbewust en kan mij vol vertrouwen voorbereiden op de eerste observaties. Mijn dank is groot!

train de trainer Femke Tjeerkes

Femke Tjeertes,
deelnemer train de trainer programma
Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen
www.SaKS.nl

Deel dit bericht

Neem contact met mij op

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.