cao primair onderwijs 2019 – 2020

Onderhandelaarsakkoord: personeel primair onderwijs krijgt 4,5% salarisverhoging.

Op 11 december 2019 hebben de PO-Raad en de vakbonden hun handtekeningen gezet onder het onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe cao voor het primair onderwijs. Onder leiding van bemiddelaar Mariëtte Hamer hebben de partijen afspraken gemaakt over een mooie salarisverhoging voor alle medewerkers. Daarnaast is er gewerkt aan een betere waardering van directeuren en onderwijsondersteuners.

Salarisverhoging van 4,5%

Leraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders krijgen er vanaf 1 januari 4,5 procent salaris bij. Daarnaast krijgen ze eenmalig een bedrag van EUR 875,- afhankelijk van hoeveel uren ze werken. De nieuwe cao loopt tot 1 november 2020. De salarisverhoging wordt in februari uitgevoerd met terugwerkende kracht tot januari.

Onderhandelingsproces cao primair onderwijs

Dat de cao primair onderwijs nu wel op tafel ligt, heeft volgens Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, alles te maken met de creatieve blik van bemiddelaar Hamer. ,,Ze stelde een langere looptijd van de cao voor, waardoor we een hoger bod konden doen, namelijk 4,5 procent. We gebruiken hiermee wel het hele budget voor 2020. Dus er is afgesproken dat er voor de laatste twee maanden niet ineens een nieuwe looneis komt”, verklaart ze.

De looptijd tot november is bewust gekozen. In die tijd staat de onderwijsbegroting weer op de agenda en willen alle partijen zich richten tot de politiek voor meer geld. Met deze nieuwe cao blijft een langgekoesterde wens namelijk onvervuld. De loonkloof tussen leraren op basis- en middelbare scholen wordt er niet kleiner op. Den Besten: ,,Daarvoor hebben we echt meer geld nodig. Iedereen heeft het kunnen narekenen: we gebruiken alles wat we hebben.”

De PO-Raad en onderwijsbonden moeten eerst hun leden nog over het voorstel raadplegen en kunnen pas op 10 januari definitief de handtekening zetten. 

bron: PO-Raad, AD.nl
Klik hier voor meer nieuws over Triqs Educatief en onze branche.

Deel dit bericht

Neem contact met mij op

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.